*NoWhere Land's Wonder Coat*

kutsumanimi: Taifuuni
rotu: peruaani
väri: black/white/golden
sukupuoli: naaras
syntymäaika: 1.6.2005
rekisterinumero: M355-05
isä: Malaxis Inge Pels
emä: What-A-Fighter
kasvattaja: Lotta Ahlfors
omistaja: Katriina Hautala
ikä:


Heinäkuussa 2008, pihahäkissä ja peppu klipattuna.

Taifuuni tuli tavallaan heräteostoksena. Tosin olin kyllä salaa haaveillut oikeasta peruaanista jo vuositolkulla! Siis ihan marsukasvatukseni alusta asti. Mutta kun ajattelin pitkisten ja abyjen olevan liian vaikeita kasvattaa, niin tuli sitten aloitettua noilla sileillä. En tajunnut, että jos olisin aloittanut vaikka abyillä ja perunoilla jo silloin, niin nythän ne olisivat meillä jo aika hyvässä mallissa. Meikäläisellä ehti olla kaksi peruaaniturkkista risteytystä ja jossain vaiheessa se haaveilu alkoi olla jo ihan ääneen haaveilua.

Lotalle oli tullut näköjään mainittua, että vähänkö olis ihanaa, jos olisi tässä "koristeena" semmoinen klipattu peruna. ;) No, sitten 21.8.2005 Tampereen näyttelyssä olin marsuilla pet-tuomarina ja Lotta toi siihen semmoisen ihunan nyytin, jonka varaus oli katsottu peruuntuneeksi. Taifuuni oli maailman suloisin otus!!! Hetken mielessäni änkytettyäni oli sitten pakko luvata ottaa neiti. Kukapa pystyisi vastustaa tämmöistä ihunaa kolmiväristä taaperoa, jolla kasvaa tukka silmille? ;) En mä vaan ainakaan. Onneksi oli tullut haaveiltua sen verran äänekkäästi, että äiteekin oli jo tottunut ajatukseen ja osasi odottaa, että meille joskus tällainen tupsahtaisi.

Taifuuni sisaruksineenSisaruskuva ja kuva vanhemmista.

Taifuunin vanhemmat IiPee ja Tukka.

Taifuunin vauvakuvia.

Silloin kun Taifuuni tuli, niin sen nimi ei tietenkään ollut Taifuuni, mutta olin jo päättänyt, että seuraava perukkani nimetään Taifuuniksi. Se oli ensimmäisen pitkismarsuni nimi. Silloisen Taifuunin isoisä molempien vanhempien puolelta oli peruaani, joten tästä ex-Taifuunistakin tuli sitten peruaanin näköinen lyhytkarvaisista vanhemmistaan huolimatta.

Nämä kuvat otin Taifuunista 2,5 kk siellä Tampereella, josta tyttö meille muutti:

Taifuuni asusti aluksi leikkimökissä karanteenissa, koska oli vielä tosi lämmintä. Sen jälkeen tyttönen muutti kolmiojengiin. Aluksi Taifuunia pelotti muut lauman marsut ja se yritti maastoutua nurkkaan juomapullon alle ja muuttua karvoineen heinäkasaksi. Mutta eipä aikaakaan, kun Taifuuni löytyi jo A4-kokoiseen mökkiin ahtautuneena kaikkien muiden lauman marsujen kanssa. Että oli sitten virallisesti näköjään hyväksytty kerhoon. ;)

24.9.2005 Taifuuni osallistui EPJY:n Pet Show -näyttelyyn Alahärmässä ja voitti Baby Naaraat. Tässä Taifuunin arvostelu. Taifuuni on ollut muissakin näyttelyissä ja arvostelut lisätään tänne.

Alahärmä 24.9.2005

pisteet Marsun ikä: 3,23 kk
Yleiskunto 25 / 23 kehittyy vielä
Turkki 15 / 13 hieman rasvainen, hauskan näköinen
Korvat 5 / 4 likaiset
Silmät 5 / 5 kirkkaat
Kynnet & tassunpohjat 10 / 9 tassunpohjat hyvät, osassa kynsissä leik.
Rasvarauhanen 10 / 10 puhdas
Hampaat 5 / 4,5 etuhampaiden välissä likaa
Käsiteltävyys 20 / 18 jännittää, ikäisekseen helppo käsitellä
Yleisvaikutelma 5 / 5 söpö peruukki
Yhteensä 100 / 91,5 Tuomari: Kirsi Kjäll

Jossain vaiheessa hieman harkitsin, että josko sittenkin rupeaisin nyytittämään Taifuunia. Mutta eipä aikaakaan, kun tytöt vähän leikkivät parturikampaamoa keskenään ja Taifuuni sai modernin, edestä hieman lyhyemmän kampauksen. ;) Nooh, mieluummin pidän Taifuunin klipattuna kuin erillään laumasta. Kasvattajan vinkin mukaan keräsin kuitenkin Taifuunin ympärille enemmän tai vähemmän pitkäkarvaisia ystäviä. Meille nimittäin oli tullut Pallas-niminen lunkarya-herra naisseikkailulle ja pian Taifuunille syntyikin puolipitkäkarvainen ystävätär Ailigas. Myös american crest Sheenalla oli suloisena turkkivirheenä hyvin pitkänomainen karvapeite. Siitä se lähti.

Taifuunille tuli kasvattajaltaan lainalle oikein hemaiseva sulhanen nimeltään Malaxi's Andrew. Taifuuni jakoi Andrewin Ailigaksen kanssa. ;) Marsulamme ensimmäinen perunapoikue näki päivänvalon 7.6.2006 ja kotiin jäi sydänkäpyseni Ukkonen. Ukkonen oli ainoa uros, mutta sen siskoilla oli korvissa taitteet. Valitettavasti siskot kuolivat helteiden takia, vaikka siirsimme Taifuunin, Ailigaksen ja Sheenan jälkeläisineen leikkimökkiin.

syntymäaika: 7.6.2006, sukusiitosaste: 0%
isä: Malaxi's Andrew (peruaani cream/white)
1. Anemone's Armoton Ukkonen - peruaani - d.e.golden dutch - uros
2. peruaani - white/black/golden - naaras
3. peruaani - d.e.golden dutch - naaras


Sisarukset


Ukkonen


Tytöt

Vuoden kuluttua Taifuunilla oli lisää karvaisia kämppiksiä; palautuneet Pallaksen tyttäret coronet Alma ja lunkarya coronet Anemone's Ylläs. Porukka kasvoi Ylläksen tyttärellä, lunkarya peruaani Taigalla, jonka isä oli Ailigaksen 2006 kesäinen poika Felipe. Alma ja Ukkonen saivat seuraavana talvena peruaanityttären Hiekkamyrskyn. Olin niin rakastunut lunkaryoihin, että astutin Taifuuninkin Felipellä, ja kotiin jäi lunkarya peruaani Thunder.

syntymäaika: 1.12.2007, sukusiitosaste: 0%
isä: Anemone's Felipe (lunkarya peruaani golden/white/black)
1. Anemone's Growing Thunder - white/black/golden - naaras - lunkarya peruaani
2. Anemone's GigaStrom - white/black/golden - naaras - lunkarya peruaani
3. Anemone's Gone With The Wind - black/white/golden - naaras - lunkarya peruaani

Harmikseni tajusin viimeistään kesällä 2008 omistavani hieman liikaa pitkäkarvaisia, ja että lunkarya ei ole meikäläisen muunnos. Uskoin lunkaryan olevan nimenomaan vielä peruaaniakin oikeampi, sillä lunkaryan turkki saa kasvaa hyvin luomuna: kiharat suoristuvat ikäväksi pilviharsoksi kampaamisesta, eikä se karkeudestaan ja ilmavuudestaan johtuen pahemmin takkuunnu.

Annoin Ailigaksen, Thunderin, Taigan, sekä Taigan ja Ukkosen pojan Hirmumyrskyn kuitenkin hyvään tarkoitukseen kiharoiden kasvatuksesta kiinnostuneelle Jaana Peltolalle, vaihdossa harmaisiin marsuihin. ;) Eivät Taifuuni ja Hiekkamyrsky kuitenkin yksin joutuneet jäämään, sillä meille muutti syksyllä suloinen valkoinen peruaanityttö Isabella.

Sukusiitosaste näillä tiedoin 0%.

Malaxis Inge Pels
peruaani
black/golden/white
M210-05
P251373/05
Jens Lindgren, S
Malaxis Wilkington
peruaani
golden/white
S MVA Scowlistons Darren
peruaani, golden/white
S MVA Malaxis Baklava
alpakka, golden/white
Candyfloss
alpakka
white/golden agouti
Jestive
alpakka, golden/black
Caramac
alpakka, golden/white
What-A-Fighter
peruaani
black/golden
Sarianna Salo
Goldhill's Black Sheep
peruaani, black
Minna Aatela &
Raisa Ristimäki
Malaxis Cape Coast
peruaani, black/golden/white
Happy-Day's Yrla
peruaani, black/golden/white
Goldhill's American Beauty
peruaani, lilac/white
Minna Aatela &
Raisa Ristimäki
Sunflower's Rainbow Warrior
peruaani, lilac/white/golden
Ulrika Bjursten, Ruotsi
Sunflower's Amazeing
satiiniperuaani, golden/white
Ulrika Bjursten, Ruotsi

TAIFUUNI [engl. typhoon, alunperin persiasta; Tufân]

Taifuuni on trooppinen hirmumyrsky. Trooppisilla hirmumyrskyillä on eri nimi eri merialueilla. Taifuuni-nimitystä käytetään Tyynenmeren luoteisosissa päivämääränrajan länsipuolella. Trooppisia hirmumyrskyjä tapahtuu kääntöpiirien välisellä alueella. Yleensä trooppiset hirmumyrskyt ovat valtamerellä, eivätkä kestä kauan maalle jouduttuaan, koska ne saavat voimansa meren höyrystä.

Hirmumyrskyssä on voimakas matalapaineinen keskus ja ympärillä pyörivä tuuli sekä pyörteessä oleva sateen ja ukkosen pilvimassa. Myrskyn silmä on 10-50 km leveä. Keskellä ei ole niin kova tuuli vaan kova matalapaine. Tuuli on kovimmillaan ja pilvimassat korkeimmillaan reunoilla, jossa sataa ja ukkostaa kaatamalla. Reunavallista lähtee spiraalimaisia ulokkeita 400-600 km päähän!

Taifuunit voivat upottaa laivoja ja jos ne joutuvat maalle, ne tekevät suurta tuhoa ennen tyrehtymistä. Tuulet voivat tuhota rakennuksia ja ukkonen katkoa sähköja ja aiheuttaa tulipaloja. Hyökyaaltoja voi tehdä se, kun myrskyn keskus imee pintaveden pois, sateet taas aiheuttaa tulvia.

© Anemoneniitty.net, 19.01.2009 17:15 Validated by HTML Validator (based on Tidy)