*Marsula*

Marsuilla ja muilla häkkieläimillä on oma huone taataksemme emoille ja pienille poikasille oman rauhan. Valitettavasti ihmiset kuvittelevat, että se on vähän kuin eläinkauppa tai eläintarha, johon voi vain mennä ja valita omansa. Mutta eipä niissäkään ole synnyttävät, vastasyntyneet ja mahdolliset toipilaat esillä, tai ei ainakaan pitäisi olla. Tämä on eläinten koti, johon emme halua ylimääräisiä pöpöjä. Tuskin kovin moni äitkään haluaisi yleisöä synnytyssaliin?

Eläinhuoneessa on ikkunat ja oma tuuletus. Lisäksi siellä on lavuaari ja vesihana, mitä pidän todella tärkeänä. Lämpötila on keskitalvella vähintään +15 hamstereiden vuoksi. Marsut ja kanit pärjäisivät viileämmässäkin. Eläinten tilat ovat eläinlääkärin tarkastamat.

Naaraat asuvat pääsääntöisesti neljässä vaneriaitauksessa:


Marsut vasemmalta oikealle: golden dutchit: Entropia & Aniara's Rosanna,
buff/white: Anemone's Ayaliene, lilac/golden: Anemone's Colors Of The Wind,
valk. peruaani: Isabella Von Der Quieker Ranch, pew: Anemone's Comtesse,
buff: Anemone's Drusilla, lemon: Muskotin Sabrina. 24.5.2011


Marsut vasemmalta oikealle: lilac: Anemone's Arizonan Sun, peruaani: Anemone's Hiekkamyrsky, golden dutchit: Entropia & Anemone's C'est La Vie + tyttäret, golden: Anemone's Alexia, lilac poikanen: Anemone's Elodie. 18.10.2011

Emot poikasineen asuvat pääsääntöisesti tehdashäkeissä tai entisessä kilpikonna-akvaariossa. Pitihän se nyt ikuistaa, kun saatiin ihan valtavasti puolikuivaa heinää, joka piti jakaa heti pois, ettei mätäne! Marsut eivät valittaneet! :D Kuvissa näkyy myös jotain matalampia hamsteriasumuksia.


15.8.2011


15.8.2011

Urokset asuttavat kolmen poppoissa pääsääntöisesti kahta kerroshäkkiä, jossa on 4 kerrosta. Edestä täytettävänä heinäkaukalona toimii keskelle U:n muotoon taitettu verkko. Alempi kuva jatkuu vasemmalle vielä kanien kerroshäkillä.


21.9.2011


21.9.2011

Kuivikkeet ja virikkeet:

Pohjamateriaalina käytämme kutterinpuruja, sillä marsut rakastavat kuivikkeiden tonkimista, sieltähän voi löytyä vaikka eksyneitä kauranjyviä! Se on marsulle luonnollisempi vaihtoehto kuin tyynyt ja pyyhkeet! Meidän marsut tekevät kaikkea, mitä marsut eivät virallisesti tee: kaivavat, kiipeilevät ja hyppivät. Tästä syystä laatikoiden reunat pitää olla aika korkeat. Vältän turvetta, koska en ole ihan varma sen ympäristöystävällisyydestä. Hitaasti syntyvänä se nimittäin lasketaan uusiutumattomiin luonnonvaroihin.

Joskus laitamme marsuille purujen päälle kerroksen olkia vaihtelun vuoksi. Virikkeiksi marsut saavat silloin tällöin tuoreita oksia, varpuja, käpyjä, jäkäliä sekä tietenkin tyhjiä riisimuropaketteja, jotka ovat marsujemme mielestä hulvattoman hauskoja! Niihin voi piiloutua ja niitä voi litistää ja tietenkin muiden jyrsijöiden tapaan, niihin voi nakertaa ikkunoita ja oviaukkoja. Myös erilaiset muoviputket ja pajusillat ovat hauskoja.

Erilaiset mökit ja muut mökiksi kelpaavat esineet kuuluvat myös sisustukseen. Naaraiden laatikot ovat yleensä pinta-alaltaan aika autioita, koska kaikki haluavat mahtua yhtäaikaa samaan mökkiin... Itse asiassa suurin osa häkkitilasta on aina käyttämättä, kun marsut loikoilee heinää puputtaen jossain mökissä tai muussa koko porukan yhteisessä kerhohuoneessa.

Toisin kuin eläimet, meillä säilytetään heinäpaalit ja purusäkit erillisessä ulkorakennuksessa.


Kuvassa: Engel (golden dutch), (golden), Eirian (lilac otter), Harmony (buff), Oops I Did It Again (black dutch) 27.5.2012.

Ruokinta:

Marsut ruokitaan iltaisin ja niillä on tarkoitus aina olla saatavilla hyvälaatuista kuivaa heinää, jota ostamme paaleina hevostallilta. Koska marsut ovat sellaisia eläimiä, että ne mussuttavat jotain lähes tauotta, niin ei ole ihan saman tekevää, mitä se "välipala" on. Kuiva heinä pitää purukaluston, suoliston ja mielen kunnossa. En halua kuvitella marsujeni elimistön tilannetta, jos kuivan heinän sijaan niillä olisi jatkuvasti tarjolla siemenseosta tai kurkkua... Heinä on oikein ruokitun marsun ruokavalion ykkönen, mutta sen lisäksi marsumme saavat säännöllisesti itse tekemääni siemen/pelletti-seosta, kuivaa leipää sekä tuoreruokaa vuoden ajasta riippuen. Ne ovat kuitenkin vain lisuke marsujen ruokalistalla. Omat marsuni eivät kärsi oikeastaan koskaan suolisto-ongelmista hurjan heinänkulutuksensa ansiosta.

Pullossa on c-vitaminoitua vettä, johon lisätään säännöllisesti tai tarpeen mukaan myös esim. monivitamiinia. Vesiä ei erikseen tarvi vaihtaa, koska marsut juovat pullot tyhjäksi päivittäin. Tästä syystä c-vitamiinin tarjoaminen juomavedessä toimii meillä loistavasti. Kesällä vähempikin c-vitamiini riittää tuoreen ruohon ansiosta.

Tuoreruoasta enimmäkseen marsumme herkuttelevat terveellisellä porkkanalla. Syksyllä marsut saavat oman puun ja tuttujen antamaa omenaa ja kesällä tuoreen ruohon jne. lisäksi kaikenlaisia kasvimaan antimia, kuten palsternakkaa, salaattia, ylimääräisiä mansikan rönsyjä, musta- ja punaherukan lehtiä, porkkanaa naatteineen, loppukesästä herneen varret, jne...

Kesällä kerään luonnosta ruohojen ja heinien lisäksi pihlajan, koivun, pajun, haavan ym. lehtiä ja nuoria oksia/taimia, varpuja... Mutta koska marsuja on jo jonkin sortin lauma, niin en täysin lopeta kuivan heinän tarjoamista kesäksikään. Niitän joka päivä jätesäkin pursuavan täyteen tuoretta vihreää herkkua. Sisältö riippuu siitä, mistä on niitetty, eli mukana on yleensä maitohorsmaa, piharatamoa, valkoapilaa, voikukkaa, nokkosta, mesiangervoa, karriaista...

Jos joudun lähteä yli vuorokaudeksi reissuun, eläimet saavat runsaat annokset ruokaa siksi aikaa. Lisäksi joku perheenjäsen käy päivittäin tarkistamassa juomapullot ja heinät, sekä että kaikki on muutenkin kunnossa:


Kuvassa: lilac: Midnite Queen, black: Vampire Mountain sekä saffron: Anemone's Chewie (ylähäkissä) Oho, vasemmalla on lapio! :D 10.3.2011


Häkit tumpattu täpötäyteen sapuskaa + ylimääräiset pullot, että sisko pärjää elukoiden kanssa mahdollisimman vähällä vaivalla, kun käytiin parin päivän koiranastutusreissulla. 10.3.2011

Lastenhoito:

Ideaalitilanne on mielestäni sellainen, että kun tulee aika astuttaa joku naaraista, huomaan sen olevan kiimassa tiettynä iltana ja laitan sitten yöksi valitsemani uroksen häkkiin. Seuraavana päivänä naaras palautetaan takaisin entiseen laumaansa ja elämä jatkuu kuten normaalisti. Ainahan ei voi olla niin hyvä tuuri, että tärppää heti ensimmäisestä kiimasta, mutta suurimmaksi osaksi nämä astutukset onnistuvat ja tällä on huomattavia hyviä puolia.

Aivan ykkösetu on siinä, että naaras saa jatkaa keskeytyksettä omaa elämäänsä ystäviensä keskellä ja synnyttää sitten kun sen aika on. Suuremmissa yhteisöissä en ole kertaakaan törmännyt lauman muiden jäsenten välisiin häiriökäytöksiin, ja aika harvinaisiahan (vaikkakin mahdollisia) ne ovat kaksinkin elävien naaraiden kesken. Yleensä laumatovereiden seura on pelkästään etu. Olen nähnyt joidenkin naaraiden jopa auttavan synnyttävää emoa puhdistamaan vastasyntynyttä. Tämä on korvaamaton apu, jos emo itse ei ymmärrä heti aloittaa vastasyntyneen elvytystä. Poikaset myös oppivat aikuisilta ystäviltään heti hyvät sosiaaliset taidot ja nekin osaavat hyvin käyttäytyä isossa laumassa uusienkin tulokkaiden suhteen. Jotkut naaraat myös hoitavat poikasia, vaikkeivät itse imetäkään.

Kiimaa ei kuitenkaan ole aina helppo havaita. Laumassa eläminen kuitenkin helpottaa havaitsemista kummasti ja joskus sitä vaan ei voi olla huomaamatta... Monesti kuitenkin joutuu siirtää naaraan oikein asumaan kumppaninsa kanssa joksikin aikaa. Yleensä niin pitkäksi aikaa, että tiineys näkyy jo. Tällöin yritän astuttaa samalla uroksella kaksi naarasta. Tässä on se huono puoli, että jos naaraat innostuvat synnyttämään yhtä aikaa, poikasista voi olla vaikea tai mahdoton erottaa, kummalle emolle kukin kuuluu. Toinen naaraista olisi siis hyvä liittää porukkaan vasta esim. pari viikkoa myöhemmin, jolloin synnytys ei niin helposti osu samalle yölle. Yksi vaihtoehto on laittaa pariskunnalle kolmanneksi jonkun tiineen naaraan, jonka tuleva poikue on aivan eri värinen kuin häkin alkuperäisen pariskunnan tekeillä oleva. Tämä voi joskus olla hankalaa, koska tiineys tulee olla varma, ettei tämä kolmas pyörä teekin poikasia väärän uroksen kanssa, mutta silti tiineys ei saa olla liian pitkällä, että porukan vaihdoksesta aiheutuisi stressiä.

© Anemoneniitty.net, 27.07.2012 00:25 Validated by HTML Validator (based on Tidy)