*Esittely*

Anemoneniityn

Kotimme sijaitsee Ylihärmässä, joka on Länsi-Suomessa; Seinäjoen ja Vaasan välissä. Koiramme ovat pääasiallisesti lemmikkejä ja harrastuskavereita. Kennelnimemme Anemoneniityn on Katriina ja Leena Hautalan nimissä, mutta koiraharrastus on koko perheelle yhteinen, vaikka "painopisteet" ovat jokaisella eri: 2 lähinnä lenkittää, 2 harrastaa eri lajeja. Koirien kasvatus on pienimuotoista, pentueita syntyy vuosittain 0-3. Olemme molemmat allekirjoittaneet kasvattajasitoumukset.

Nimi Anemoneniityn juontaa juurensa kasvattajanimeemme Anemone's, joka on myönnetty kani- ja jyrsijäkasvatuksellemme kennelnimeä kymmenen vuotta aikaisemmin. Valitettavasti Anemone's ja kaikki sitä lähellä olevat kennelnimet olivat jo varattuja, joten meille tuli Anemoneniityn. Anemone tarkoittaa vuokkojen sukua, ja Leena on viherpeukalo.

Kuulumme näihin koirayhdistyksiin tai olemme mukana toiminnassa: (voi vaihdella eri vuosina)

Harrastukset

Kouluttautumisia:

 • Agilitykoulutusohjaaja (Katriina)
 • Arkitottelevaisuuskoulutusohjaaja
 • Australianterrierin trimmauskurssi x3
 • Kasvattajan peruskurssi
 • Kasvattajan jatkokurssi
 • Koetoimitsijakurssi 1
 • Koetoimitsijakurssi 2: rally-toko
 • Koetoimitsijakurssi 2: pelastus- ja palveluskoiralajit
 • Koirankouluttajakurssi
 • Ongelmakoirakurssi

Käymme myös usein erilaisilla luennoilla, joista osasta muistiinpanoja täällä. Kouluttaudumme mielellämme ja päivitämme tietoja.

Leena & Kaisla Kata & Milla

 

Vaikka meillä on monta koiraa, kaikkien kanssa harrastetaan aktiivisesti jotain lajia, osan kanssa useampaakin. Kaikki eivät toki välttämättä ole jatkuvasti jossain ryhmässä, joitain asioita voi harjoitella omin päinkin. Erilaisten lajien treenaaminen taitaa ollakin koiraharrastuksemme suola. :)

Koulutamme koiria tällä hetkellä pääasiassa näihin, muidenkin lajien treeneissä käyvät joskus:

 • Jade: rally-toko, agility
 • Kaisla: agility, maastolajit, pk-tottis, rally-toko
 • Lilja: rally-toko, agility
 • Milla: agility, rally-toko, toko, tottis, maastolajit
 • Ruska: agility
 • Rölli: agility
 • Säde: agility, rally-toko
 • Varpu: rally-toko

Tavoitteena on tietenkin treenata koetta/virallista kisaa silmällä pitäen, mikäs sen motivoivampaa! (ja aikaavievämpää...) Aikomus on myös luonnetestata tai MH-luonnekuvata kaikki koirat.

Koulutamme myös muita koirakkoja sen verran, kuin omat taidot riittävät. Leena pitää vuosittain pentu- ja arkitottelevaisuuskurssin. Katriina on vetänyt agilityä Lakkessa, Lagussa, Kauhavan Kennelkerhossa ja Kyrönmaan Koiraharrastajissa, sekä Aussikerhon leirillä. Olemme olleet myös muutaman kerran match show -tuomareina. Olimme jokusen vuoden Lakeuden ja Kauhavan Kennelkerhojen hallituksissa, mutta nyt saa hallitushommat olla tauolla.

Kasvatus

Koirat elävät meillä perheen keskuudessa. Nartut omakotitalossa Liinamaantiellä, sekä urokset Katriinan kanssa rivitalossa Jokiniityntiellä, josta päivittäin kulkevat mukana kotitalolla ruokkimassa ja hoitamassa pieneläimiä. Pennuille rajataan oma turvallinen alue, jossa emo tietää pienten olevan tallessa ja poissa muiden koirien ulottuvilta, mutta eivät kuitenkaan ole eristyksissä normaalista arjesta. Omat koiramme suhtautuvat hyvin toisten pentuihin, mutta "vieraat" emot (sijoituskoirat) eivät aina hormoneineen välttämättä ole asiasta niinkään varmoja. ;) Meillä ei siis ole mitään erillisiä "kenneltiloja", mutta eläinlääkäri on kuitenkin tarkastanut paikat.

Aikuiset koiramme ovat pääosin raakaruokinnalla, lisäksi ne saavat jonkin verran koti- ja kuivaruokaa. Pennut syövät pennuille tarkoitettuja raaka- ja kuivaruokia sekä pentu-NEUta.

Pennut elävät meillä siistissä ympäristössä ja tottuvat normaaleihin kodin ääniin, tämän lisäksi niille soitetaan CLIX Noises & Sounds -CD:tä. Ihmisten sekä isojen ja pienten koirien lisäksi pennut tutustuvat yleensä myös pikkueläimiin. Meillä ei asu lapsia, mutta pieniä vieraita käy säännöllisesti, ja heidät esitellään tietysti aina pennuille. Pentujen kanssa seurustellaan paljon ja ne saavat paljon hellyyttä ja rakkautta. Mutta niille opetetaan rauhallisesti myös alkeellisia käytöstapoja. Se on tärkeää, että tuntisimme jokaisen pennun mahdollisimman yksilöllisesti ja osaisimme etsiä juuri sille parhaiten sopivan kodin. Pentuja pyritään sosiaalistamaan mahdollisimman monipuolisesti riippuen kodin ulkopuolisesta kennelyskä-tilanteesta.

Jokainen pentue suunnitellaan niin, että jonkun pennuista olisi tarkoitus jatkaa omaa kasvatustamme. Etsimme mieluusti harrastuksista/näyttelyistä kiinnostuneita sijoitusperheitä, koska meidän on suhteellisen hankala etäkouluttaa sijoituskoiraa itse. ;) Muiden aussikasvattiemme kanssa ei ole pakko käydä näyttelyissä tai harrastaa, vaikka sellaiset kodit ovatkin etusijalla, onhan aussista moneksi. Tottakai näyttelyt ja harrastukset antavat meillekin arvokasta tietoa jalostuskoiriemme periyttämistä ominaisuuksista. Sanonta "tulokset eivät periydy eikä koira niiden päälle ymmärrä" pitää paikkansa, mutta harva osaa arvioida koiraansa yhtä asiantuntevasti ja puolueettomasti kuin tuomari. Jalostukseen käytettävälle koirallehan sellainen on ihan paikallaan.

Tavoitteena on terve, rotumääritelmän mukainen aussi, jolla on rodunomainen luonne ja hyvät eväät elämään ja perheen toivomiin, mahdollisiin erilaisiin harrastuksiin. :) Harrastamalla itse paljon omien koiriemme kanssa, näemme millainen tämä mahdollisesti jalostukseen käytettävä koira on kouluttaa ja miten se toimii erilaisissa tilanteissa. Tämä on korvaamatonta tietoa siihen, millainen harrastuskaveri sen jälkeläisestä, eli seuraavan sukupolven harrastuskaverista, todennäköisesti tulee. Tietenkin toisen vanhemman ominaisuuksista riippuen. Ulkomuodon suhteen näyttelyistä saa hyvää palautetta, vaikka jokaisella on toki oma näkemyksensä ihanteellisesta aussista. Emme kuitenkaan ole näyttelyharrastajina sieltä aktiivisimmasta päästä. Aussimainen aussi on iloinen, vilkas, avoin, rohkea, sopivasti omahyväinen muttei liian dominoiva, aktiivinen, innokas osallistumaan kaikkeen, terveen ahne, oppivainen ja helppo arjessa.

Mahdolliset saksanpaimenkoiranpennut myydään vain harrastaviin koteihin, jos sellaisia joskus tulee. Vaikka käyttölinjaisuus on nyt muotia ja "kaikki" haluavat nimenomaan sellaisen, ei käyttölinjaisen koiran luonneominaisuuksista ole pelkkänä kotikoirana iloa sen enempää perheelle kuin sille itselleenkään, pahimmassa tapauksessa nämä luonteenpiirteet ovat vain riesaksi molemmille. Linjaan katsomatta, pidämme normaalin koiran rakenteen omaavista saksanpaimenkoirista, joilla on hinku ja rohkeus harrastaa kaikenlaista omistajan kanssa.

Historia

Leenalla on ollut lapsuudessaan suomenpystykorva Bella, cockerspanieli Ritestone Dina ja käsinruokittu saksanpaimenkoira-karjalankarhukoira-mix Tessu.

Vuonna 1990 Hautalan perheeseen otettiin ensimmäinen koira, suomenpystykorva-karjalankarhukoira-mix Tessu.

Kasvatimme näyttelylinjaisia saksanpaimenia aakkosissa J-pentueeseen asti, mutta kun emme olleet kovin kiinnostuneita saksanpaimenkoiranäyttelyistä, emmekä oikein päässeet tavoitteisiin ja "omia linjoja" ei pystynyt enää jatkaa käytössä olevien, terveiden koirien puuttuessa, keskityimme sydämemme ja talomme vallanneisiin ausseihin.

Saksanpaimenkoira Musiker's Grammy "Della" kotiutui meille vuonna 2000. Dellan piti olla vain kotikoira, mutta vuonna 2003 teetimme Dellalle pennut, arvaamatta jäävämme sille tielle. ;) Pentueesta jäi kotiin Pinja, jolla on D-lonkat, joten Pinja ei jatkanut sukua, eikä kukaan muukaan P-pentueesta, jossa oli jonkin verran allergiaa ja lonkkaniveldysplasiaa. A-pentue syntyi vuotta myöhemmin Dellan itse valitsemalla sulhasella, ja se olikin paljon vapaampi koiraa itseä vaivaavista sairauksista. Sijoitimme Atsalean kennel Faunhoffin omistajalle, Sirkka Mäelle, jonka kanssa meistä tulikin hyviä ystäviä.

Vuonna 2004, Katriinan pitkäaikaisen kampanjan tuloksena, ensimmäinen aussimme BH TruOzzy's Quixotic Regal "Timi", tepasteli elämäämme Euroopan omistajan askelin, eikä mikään ollut enää niin kuin ennen. :) Nurinkurista kyllä, vaikka meillä oli jo ollut saksanpaimenia, vasta Timin ja sitä seuranneiden koirien myötä, meistä tuli aktiviisia koiraharrastajia. Ja kuten yleensä käy, yksi aussi ei riittänyt, vaan vuonna 2005 saimme sijoitukseen puolivuotiaan kodinvaihtaja Somehow She's Howgirl "Roosan". Timistä tuli Katriinan ensimmäinen agilitykoira, ja Roosa aloitti saman harrastuksen melkein heti meille kotiuduttuaan.

Vuonna 2006 syntyi 3 sakupentuetta. Ystävämme Mirjam Axell teetti meillä sakemannillaan Einser Dolly "Essillä" B-pentueen, josta sijoitimme Sisu-tytön. Della sai kolmannen, C-pentueensa, koska se oli ollut todella hyvä emä tähän asti. Sijoitimme tästä Dellan viimeisestä pentueesta Cillan ja Lolan, jolle tuli D-lonkat. Atsalea sai D-pentueen, mutta siitä ei suku jatkunut, koska sijoittamamme Dusty synnytti aikanaan H-pentueen ainokaisensa kuolleena, ja sitten emältä löydettiinkin molemmat perianaalifistelian riskialleelit.

Vuonna 2007 meille tuli Dauser's Mystique "Misty"-sakemanninpentu. Mistyn kanssa Katriina pääsi SPL-leireillä palveluskoiralajien ja käyttölinjaisten makuun (Misty itse oli vietikäs näyttelylinjainen). Mistyn kanssa ehdittiin tutustua monenlaisiin harrastuksiin, mutta se menehtyi jo 4-vuotiaana pernakasvaimen repeämään. Misty ehti tehdä meillä I-pentueen vuonna 2010, mutta siinä ilmeni valitettavasti paljon luustovikoja. Sama ongelma oli samana vuonna syntyneessä J-pentueessa, jonka emä oli Atsalean tytär Faunhof Eldonna "Donna".

Mistyn kuoltua, meille tuli 1v Demant's Fee. "Elli" ei kuitenkaan sopeutunut laumaan, emmekä halua jakaa koiria eri huoneisiin ja häkkeihin, joten jouduimme luopua siitä.

Vuonna 2008 syntyi 2 sakupentuetta, joista kumpikaan pentue ei jatkanut meillä sukua. Faunhof Cara "Pähkinä" tuli meille tekemään E-pentueen, joka oli keskimäärin mukavan terve eikä niin pehmeä kuin Dellan jälkeläiset. Emänsä kotiin sijoittamamme Manteli-tyttö ei kuitenkaan koskaan tullut tiineeksi, vaikka sitä yritettiin astuttaa 4-vuotiaaksi asti, niin meidän kuin Sirkankin toimesta, ja kokeiltiin jopa keinosiementää. Dellan viimeisestä pentueesta syntynyt Cilla taas sai F-pentueen, jossa oli yksi sininen narttu, yksi allerginen pitkäkarvanarttu, yksi kivesvikainen uros ja yksi allerginen uros.

Kun Roosasta tuli vuonna 2009 meidän oma, päätimme kokeilla Timillä, voiko Roosa saada ollenkaan pentuja, koska se ei tullut sijoitusaikana tiineeksi. Vapaalla rakkaudella selvisi, että Roosan tärppipäivät vaan ovat poikkeuksellisen myöhään juoksun alkamisesta. A-aussinpentuja tuli peräti 7, Timin ainokaisia. Juoksuvälikin vakiintui 10 kuukauteen. Roosan tiineyden aikoihin, pitkään jonottamamme pentu syntyi, ja RTK1-3 Black Back Bananarama "Varpu" muutti meille. Roosan suureksi närkästykseksi: hänelle on tulossa pentue ja tänne OSTETAAN pentu. Timi sen sijaan adoptoi Varpun riemuissaan, koska hapan Roosa ei ollut tuossa tilassa yhtään mukavaa seuraa. ;) Varpu oli pentuna Timille niin tärkeä, että se aiheutti tappelun yksissä agilitytreeneissä ja melkein potkut meille ryhmästä. Misty sen sijaan antoi itselleen kunnian ryhtyä aikuisen Varpun henkivartijaksi. Tämä puolestaan aiheutti ison riidan Mistyn ja Roosan välille. Siitä selvittiin aikamoisella säikähdyksellä.

Katriina oli saanut opiskelunsa päätökseen, ja muutti vuonna 2009 omaan rivitaloasuntoon, ja sai 1v kodinvaihtajan, sakemanni WW Yangoviper's Extravagant "Ronjan" sinne sijoitukseen. Ronja ehti elää meillä vain 2kk, kun se jouduttiin lopettaa lonkkaniveldysplasian vuoksi. Huono onni jatkui, kun jäljestämistä harrastava Sisu-saku sai G-pentueen, jossa oli kaksi pikkupentuna kitalakihalkioon sairastunutta urosta, yksi 3-kuisena epilepsian takia lopetettu uros, sekä 3 narttua, joista yksi lopetettiin 4-vuotiaana kyynärniveldysplasian takia. Tämäkään pentue ei siten jatkanut sukua.

Vuonna 2010 Katriina sai kämppäkavereikseen kaksi pientä aussipoikaa, FI&EE MVA RTK1-2 Nemma's Zero Nine "Ruska" ja Ålhammarens Åliver "Rölli" Ruotsista. Kävimme myös astuttamassa Roosan Kuusamossa. B-aussipentue syntyi hätäsektiolla, kolmosten kasvettua niin suuriksi, ettei synnytys lähtenyt ollenkaan käynnistymään. Sijoitimme tästä Della-tytön kotiin, jonne oli jo sijoitettu Timin ja Roosan A-tytär, Dina. Pikku-Della valitettavasti menehtyi pienenä maksa-shunttiin.

Vuonna 2011 syntyi myös Varpun ainoa, C-pentue, josta monitaituri Siru (RTK1 RTK2 BH) oli tulevaisuuden toivomme ja jalostussuunnitelmiemme kulmakivi. Dina sai D-pentueemme, josta Nalan sijoitimme ja josta Lilja (RTK1-2) markkinoi itsensä perheemme kuopukselle, Anniinalle, omaksi koiraksi, ja Katriinalle harrastuskaveriksi. Samana vuonna syntyi vielä Ruskan isännöimänä Roosan viimeinen, E-pentue.

Vuonna 2012, Mirjam teetti meillä K-pentueen käyttölinjaiselle sakemannilleen nimeltä BH Black Grouse Chita "Isla". Olimme ihastuneet Islaan kovasti, sillä oli kaikki Mistyn parhaat piirteet ja lisääkin. Päätimme, että Islan pentueesta jäisi narttupentu meille harrastuskaveriksi. Pentueen isä valittiin tietenkin sitä silmällä pitäen. Isä oli ihana, hakua ja jälkeä harrastava Viki, josta pidimme kovasti, ja jonka siskosta olimme joskus olleet pentuna kiinnostuneita, mutta se oli ehditty myydä jo muualle. Valitettavasti Isla oli ruvennut tiineyden lopulla vuotamaan mustaa, ja ilmeisesti se oli kotiin jättämämme pikku-Kertun istukka. Kerttu jouduttiin lopettamaan epileptistyyppisten kohtausten vuoksi jo 3-kuisena.

Meille tuli sitten vuonna 2013, Kertun ja Mistyn jättämää palveluskoiran aukkoa paikkaamaan puolivuotias käyttölinjainen BH RTK1-2 Hellraiser Mia "Milla", joka opetti meille jälleen paljon sellaista uutta koiran kouluttamisesta, mihin Misty jo oli antanut esimakua. Della nukkui pois (DM?), eikä iäkkään ja D-lonkkaisen Pinjankaan jäljellä olevan ajan pituudesta ollut takeita, joten päätettiin teettää Islalle L-pentueen, josta jätimme Kaislan kaveriksi Millalle ja toisenlaiseksi harrastuskaveriksi itsellemme. Vaikka Vikin pentu olisi meille niin kovasti edelleen kelvannut, emme uusineet yhdistelmää, koska Kertun toisella veljellä oli kyynärniveldysplasia ja toisella kivesvika sekä allergioita. Molemmat lopetettiin suhteellisen nuorena. Kaisla jakoi Leenan kiinnostuksen IPO-harrastukseen eli suojelu+tottis+jälki. Milla taas oli yllätykseksemme Katriinan tavoin kiinnostuneempi maastolajeista. Molemmat harrastavat kuitenkin ainakin vähän sekä IPOa että hakua ja raunioita. Milla on myös aika lahjakas rally-tokossa ja agilityssä, mutta ne joutuvat olla sivuaineina, ettei tyttö aivan kyllästy.

Vuonna 2013 syntyi myös F-aussipentue Nalalle ja Röllille. Sijoitimme pentueesta Essin. Seuraava aussipentue syntyi vasta vuonna 2015 Liljalle.

Vuonna 2014 meille tuli pitkän pohdinnan ja odottamisen jälkeen, ensimmäinen silkkiterrierimme Curiosity Passion For Beauty "Jade" 6kk. Sijoitimme lisäksi tuttavaperheeseen Ruskan astutuspalkka-tyttären, Kimberleyn eli "Minnin".

© Anemoneniitty.net, 15.06.2018 20:35